Open Overheid (Bron: https://data.overheid.nl/openoverheid)
‘Openbaar tenzij’ is het adagium van het kabinet als het aankomt op overheidsinformatie. De overheid gaat informatie actiever openbaar maken. Dit vergt een mentaliteitsverandering, maar meer openheid ontstaat ook door het eenvoudigweg te doen. De open overheid zal geleidelijk verder groeien.
Visie Open Overheid
Dit staat in de ‘Visie Open Overheid’ en het bijbehorende actieplan ‘Open Government Partnership’ (OGP) die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties namens het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
visie-open-overheid.pdf (845KB)
De visie beschrijft verschillende ontwikkelingen rond het thema open overheid en geeft aan waarom het belangrijk is aan die open overheid te werken. Meer openheid is een brede, mondiale beweging die al langer gaande is, ook in de samenleving. Deze ontwikkeling heeft invloed op de rol en werkwijze van de overheid en raakt juridische afspraken en informatiekundige uitgangspunten. Een open overheid kan bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, is een kernwaarde van de democratische rechtstaat, komt tegemoet aan de veranderende samenleving en heeft economische waarde. Een open overheid bevorderen betekent dus wat het kabinet betreft, meer transparantie over overheidsactiviteiten, en een overheid die openstaat voor initiatieven uit de samenleving, verantwoording aflegt en vernieuwende technologie inzet.
Actieplan Open Overheid
Het actieplan is een eerste aanzet om deze ambities waar te maken: het beschrijft twintig acties voor de komende twee jaar. Het moet ervoor zorgen dat overheidsorganisaties en maatschappelijke organisaties samen verder werken aan het verbeteren van de openheid van de overheid. Tot de acties behoort bijvoorbeeld het stimuleren van (het gebruik van) open data, uitbreiding van internetconsultatie, een informele aanpak van Wob-verzoeken, en inzage en correctie van overheidsinformatie door burgers.
actieplan-open-overheid.pdf (900KB)
OGP
Nederland heeft zich in 2011 aangesloten bij het OGP, een wereldwijd samenwerkingsverband dat een open overheid wil bevorderen. Het actieplan, dat na uitgebreide raadpleging van de samenleving tot stand is gekomen, vormt een onderdeel van de OGP-afspraken. Ook voert de regering hiermee de motie Voortman uit die eind 2012 unaniem door de Tweede Kamer is aangenomen. Nederland zal de plannen eind oktober presenteren, tijdens een internationale conferentie over de open overheid. De visie bevat ook de kabinetsreactie op het advies van de Raad voor Openbaar Bestuur ‘Gij zult openbaar maken’.
Op deze website vindt u informatie over het totstandkomingsproces van de visie en het actieplan. U zult hier binnenkort meer informatie vinden over de voortgang van de uitvoering van de acties in het actieplan.